Departamentul de Cercetare Media (DCM)

 

DCM realizează cercetări de audienţă pentru clienţi institutionali precum Asociaţia pentru Radio Audienţă, dar şi cercetări media ad-hoc pentru măsurarea penetrării şi a performanţelor mediilor locale de comunicare: radio, TV, presă scrisă.

 

Atribuţii:

  • Relaţionarea permanentă cu clienţii actuali sau potenţiali
  • Realizarea de designuri de cercetare media
  • Eşantionare
  • Procesarea şi analiza datelor
  • Producerea rapoartelor de cercetare
  • Prezentarea rezultatelor cercetării în faţa clientului

 

Tipuri de studii:

 

Studiul de Audienţă Radio (SAR)
SAR este un program de cercetare sindicalizat, realizat pentru şi în colaborare cu Asociaţia pentru Radio Audienţă.
Obiectivele Studiului sunt măsurarea audienţei posturilor de radio din ţara noastră şi producerea unui set unic de informaţii despre publicul ascultător, acceptat de industria de media (posturi de radio, agenţii, anunţători de publicitate) şi corespunzător nevoilor sale specifice (comerciale, editoriale etc.). SAR este proiectat şi se realizează pe baza standardelor metodologice şi profesionale acreditate pe plan internaţional pentru măsurarea audienţei radio (European Boadcasting Union, Towards Harmonization of Radio Audience Measurement Systems, Geneva, 1997).
Programul de cercetare SAR constă în realizarea anuală, timp de patru ani (2008 - 2011), a trei valuri consecutive, a câte 16 săptămâni de intervievare continuă. Posturile pentru care se măsoară şi se raportează audienţa radio sunt stabilite ARA la începutul fiecărui an de măsurare. Raportările se fac de trei ori pe an.
SAR este împărţit în trei mari secţiuni de lucru:

  • Lansarea studiului
  • Culegerea datelor din teren
  • Producerea bazei finale de date şi a softului de audienţă MASOR 7 (inclusiv acordarea de consultanţă şi training pentru softul de audienţă)

IMAS execută în totalitate secţiunile 1 şi 3, iar secţiunea 2 este realizată de IMAS în parteneriat cu o altă firmă de cercetare.

Cercetări de audienţă adhoc (city media)
Cercetările ad-hoc sunt concepute ca măsurători ale performanţei mediilor locale şi naţionale de comunicare radio, TV, presă scrisă.

 

Metoda de măsurare a audienţei:

City Media se realizează prin intervievare directă, faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor, de către operatori instruiţi, pe baza procedurii creion şi hârtie.
Măsurarea audienţei posturilor radio/TV se realizează pe baza metodei rememorării audienţei din ziua precedentă (Day After Recall), la care apelează cele mai multe din sistemele de măsurare existente pe plan internaţional. În vederea înregistrării cât mai corecte a secvenţelor de ascultare/vizionare a posturilor în ziua precedentă, respondenţii sunt asistaţi prin reconstituirea principalelor activităţi desfăşurate de ei în cursul zilei precedente interviului, în raport cu care vor fi înregistrate intervalele de ascultare, precum şi cu lista posturilor de radio.
Măsurarea audienţei ziarelor şi revistelor pe baza metoda citirii recente (Recent reading). Respondenţii sunt asistaţi la identificarea publicaţiilor citite/răsfoite prin sortarea unui set de cartonaşe ajutătoare cu siglele publicaţiilor. Sortarea se realizază pe trei grupe în: publicaţii necunoscute, publicaţii cunoscute după nume dar necitite/răsfoite vreodată, publicaţii citite/ răsfoite cel puţin odată (indiferent când).
Pentru toate interviurile, titlurile sunt grupate după frecvenţa de apariţie. Primele sunt publicaţiile lunare, publicaţiile bilunare, săptămânale, cotidianele şi suplimentele acestora.
În cadrul fiecărei categorii de publicaţii, ordinea titlurilor este aleatoare de la interviu la interviu.

 

Raportul final pentru mediile audio-vizuale include:

1. Recepţionarea posturilor TV / RADIO
2. Notorietatea posturilor TV / RADIO
3. Obiceiuri de vizionare / ascultare
4. Audienţa TV / RADIO

4.1. Audienţa extinsă (pe diferite pieţe) 
- frecvenţa ascultării / vizionării
- structura audienţei extinse (numărul de ascultători / telespectatori fideli, ascultători / telespectatori frecvenţi şi ascultători / telespectatori ocazionali)
 
4.2. Audienţa zilnică (pe diferite pieţe) 
- Daily Reach (în mii şi în procente)
- Prime Time Daily Reach (în mii şi în procente)
- Daily Market Shares
- Prime Time Market Shares
- Average Quarter Ratings
- Prime Time Average Quarter Ratings
- Audienţa medie într-o zi obişnuită şi audienţa medie într-un “prime time” obişnuit (în minute)
 
4.3. Audienţa pe fiecare sfert de oră (pe diferite pieţe) 
- Daily Reach pentru fiecare zi a săptămânii (în procente şi în mii persoane)
- Market Share pentru fiecare zi a săptămânii (în procente) 

5. Profilul socio-demografic al publicului posturilor TV / RADIO
 

 Raportul final pentru presa scrisă include:

1. Notorietatea publicaţiilor incluse în studiu
2. Obiceiuri de citire (locul citirii, momentul zilei)
3. Audienţa publicaţiilor (pe diferite pieţe) 

3.1. Audienţa extinsă: numărul de persoane care au citit/răsfoit publicaţia în perioada extinsă de apariţie (4 săptămâni pentru cotidiane, 6 luni pentru publicaţiile săptămânale, 1 an pentru publicaţiile lunare). Se poate măsura:

- frecvenţa citirii,
- proporţia paginilor citite per ediţie,
- numărul de utilizări ale unei ediţii
- structura audienţei extinse (numărul de cititori fideli, cititori frecvenţi şi cititori ocazionali)
 

3.2. Audienţa recentă: Average Issue Readership – numărul mediu de cititori pe o ediţie medie, indicator exprimat în mii persoane şi în procente
 

3.3. Audienţa duplicată: numărul de cititori comuni a două publicaţii
 

4. Profilul socio-demografic al cititorilor publicaţiilor măsurate